fbpx

Nat Geo

National Geographic megjelenés, fotópályázat 1. helyezés
Nagyjából 3 héttel ezelőtt megláttam egy hirdetést a Time4Nature fotópályázatával kapcsolatban. A pályázat elsősorban egyetemistáknak szólt, de ez számomra nem is jelentett gondot, mivel… igen.. még mindig az vagyok, nem elégedtem meg a BSc diplomával 🙂
 
A fotópályázat témája a környezetszennyezés. A környezetszennyezés… valljuk be, nagyon nagyon nehéz zero waste életmódban működni. Egyszerűen nem ebben nőttünk fel, nem ezt szoktuk meg… és ráadásul, nem erre ad lehetőséget a magunk körül felépített világunk sem. De ki várja el, hogy egyik pillanatról a másikra eltűnjön a lábnyomunk? Szerintem jelen helyzetben senki. Az viszont nagyon jó lenne, hogyha ez a lábnyom nem növekedne, és egy csökkenő irányba tudna fordulni.
Azt hiszem a pályázat is ezt az üzenetet szerette volna közvetíteni, talán ez lehetett a célja. Nézzünk magunkba, gondolkodjunk el azon, hogy mi az, amit a legkevesebb lemondással tudunk tenni a környezetért, és tegyük meg. Így a környezet is értünk lesz.
Én amikor azon gondolkodtam, hogy milyen fényképet nevezzek be, célom volt az, hogy kilépjek a saját és közös komfortzónánkból. Ugyanis mi jut eszébe majdnem mindenkinek a környezetszennyezésről? Az, ha nem gyűjtöm szelektíven a hulladékot, vagy ha az erdőben eldobálom a szemetemet. Félreértés ne essék, mindkettő nagyon fontos, és figyeljünk rá, tegyünk érte. Én most szerettem volna valami olyanra is felhívni a figyelmet, ami viszont nagyon kevés hangsúlyt kapott eddig: a fényszennyezésre.
És itt ahelyett, hogy leírnám a gondolataimat erről, inkább megkérdeznélek titeket! Akár a fényszennyezésről, akár más környezetszennyezésről mit gondoltok? Mit tesztek otthon azért, hogy a környezetünknek kevésbé legyen rossz? És ha már fényszennyezés.. tudjuk egyáltalán, hogy mit is jelent ez pontosan?
 
A pályázaton egyébként sikerült a fényképemmel az 1. helyezést megszereznem, amivel elnyertem, hogy bekerüljek a National Geographic online kiadványába. Zsűrik között szerepelt pl. Daróczi Csaba-Photography is, akinek régóta követem már a munkáját, így külön megtiszteltetés számomra ez a helyezés.